Ce înseamnă părul creț și ce tip de păr am?

Hello, curlies! Fie că părul este ondulat, creț, cârlionțat, lejer sau foarte spiralat, fiecare tip este frumos și fascinant, în egală măsură. Pentru a învăța să avem grijă corect de părul creț, mai întâi de alegerea produselor este necesară înțelegerea nevoilor sale, iar pentru aceasta trebuie mai întâi înțeleși termenii precum structură, textură, porozitate, grosime, elasticitate și densitate.

Astăzi îți vom povesti despre structura și textura părului creț, urmând ca articolele următoare să îți prezentăm și celelalte caracteristici. Less is more 🧡

Pentru început, căror factori se datorează părul nostru creț? 

  1. Forma foliculilor scalpului are unul dintre cele mai importante roluri; un păr drept prezintă foliculi perfect rotunzi, pe când unul creț îi are mai aplatizați. Practic, cu cât este mai "turtit" un folicul, cu atât părul va fi mai cârlionțat.
  2. Modul în care firul este plasat în scalp. După cum poți vedea, în cazul părului drept drumul este unul lin, iar pentru un un fir creț este unul curbat. 
  3. Transmisie genetică - în acest caz putem doar mulțumi părinților pentru moștenirea unor texturi superbe!
  4. Motive hormonale - datorită evenimentelor vieții, în special pubertatea, părul drept poate suferi schimbări ale foliculului, așadar se poate încreți în timp. Schimbarea poate dura câteva luni, dar rezultatele vor fi pe măsură!
  5. Din punct de vedere științific, firul conține proteine, preponderent keratine care se formează în celulele foliculului pilos. Aceste proteine conțin atomi de sulf care se grupează ulterior doi câte doi și formează legături disulfidice. Așadar, când legăturile acestea sunt formate, proteina este forțată să se curbeze și așa apar buclele. Cu cât sunt mai multe legături disulfidice, cu atât părul va fi mai creț.
 

Existând atât de mulți factori pentru care părul nostru este creț, este normal ca acesta să difere foarte mult de la caz la caz. Ba mai mult, o persoană poate prezenta mai multe tipuri de texturi, depinzând de numărul de legături disulfidice care se stabilesc la nivelul firelor.  

 

Ce este textura părului, de câte feluri este și de ce este importantă?

Textura se referă la tipul de buclă pe care o formează părul. În general, orice fel de păr diferit de cel drept poate fi considerat "texturat", adică prezintă un model de bucle repetitiv. Cu timpul, aceste "modele" au fost definite prin cifre și litere pentru a se face diferențierea între ele. 

Cifrele 2/3/4 înseamnă ondulat (wavy), creț (curly) și respectiv cârlionțat (kinky-coily), iar literele A/B/C indică diametrul texturilor. A este pentru onduleuri/bucle lejere, mari, B reprezintă diametrul mediu, iar C este pentru diametre foarte mici și apropiate. De aici, au apărut combinațiile: 

 

Părul ondulat (wavy) - 2A, 2B, 2C

Părul ondulat este cel care prezintă bucle lejere, în formă de "S" alungite. De obicei, aceste bucle se formează mai accentuat începând cu jumătatea lungimii firului și sunt predispuse să se lase foarte repede. 

De aceea, îți recomandăm să folosești produse de styling ușoare ("lightweight"), care nu îngreunează părul și care încurajează volumul. Tipul 2A se poate îndrepta foarte repede, pe când 2B și 2C sunt mai rezistente la produsele aplicate. Pentru acest tip de păr ideale sunt: leave-in-urile, spumele sau creme ușoare. 

Aplicarea produselor: cea mai eficientă metodă este rake and scrunch pentru încurajarea buclelor, iar pentru că părul ondulat devine frizzy imediat ce este uscat, evită să treci cu mâna prin el foarte des. 

 

Părul creț și foarte creț (curly- very curly) - 3A, 3B, 3C

 

Forma buclelor unui păr creț este un "S" foarte accentuat și consistent. Tipul acesta este mai definit și voluminos, dar foarte sensibil la produsele aplicate. Pentru că este la mijlocul categoriilor, echilibrul este cel mai important.  

Orice cremă grea îi poate lua din formă, iar produsele foarte ușoare nu au putere să susțină buclele, așadar devine frizzy. De asemenea, balansul trebuie păstrat și în produsele de curățare și hidratare, așa că alege o combinație de hidratare-proteină pentru cele mai bune rezultate. Pentru styling, uită-te după leave-in-uri, geluri lichide și creme (dacă este cazul). 

Aplicarea produselor: le poți aplica prin metode precum rake and shake sau smooth and scrunch, pentru a-i oferi atât definire cât și volum. Dacă încă nu ești familiarizată cu aceste metode de aplicare, nu este nicio problema! Vom discuta în timp despre toate subiectele, ca în final să poți înțelege și practica totul corect.  

 

Părul cârlionțat (kinky/coily) - 4A, 4B, 4C

Buclele variază de la forme de "S" foarte strânse, la "Z"-uri. Acest tip este cel mai uscat dintre texturi, cârlionții fiind atât de apropiați, nu permit mai deloc transportarea uleiurilor naturale de-a lungul întregului fir. Mai mult, fiind atât de uscat se poate rupe foarte ușor și de aceea hidratarea este esențială. Aceasta îi redă firului elasticitate, strălucire și putere. Fun fact: buclele care au această textură sunt cu aproximativ 50-75% mai mici decât actuala lungime a firului și de aceea pare că niciodată părul de acest tip nu crește. De fapt, creșterea este la fel de normală ca la celelalte texturi, doar că în acest caz este vizibilă în timp.  

Pentru styling, optează pentru produse concentrate, consistente precum creme ce conțin mixuri de uleiuri și unturi naturale, sau creme/leave-in-uri ce conțin în denumirea lor "moisture sealing". Acestea ajută la fixarea hidratării în fir pe o perioadă mai lungă de timp.

Aplicarea produselor: Fiind atât de strânse buclele tipului 4, scopul este elongarea acestora prin metode precum rake & apply, rake & shake, evitând scrunch-ul.   

 

 More hair love, curlies!  

Așadar, după ce ți-ai găsit textura, important este să descoperi potențialul părului tău și să observi experimentând, cum îl poți aduce în cea mai bună formă. În același timp trebuie să rămânem cât se poate de realiști deoarece, de exemplu, un păr de tip 2 nu va putea ajunge niciodată la unul de tip 4 din cauza structurii firului care nu se poate schimba niciodată atât de brusc pe cale naturală.

Prin urmare, tot ce ne rămâne de făcut este să ne acceptăm propria textură, să o înțelegem, iar după aceea, să o îngrijim corespunzător pentru a ajunge la rezultatele dorite. Părul creț bine îngrijit emană încredere așa că, toată această investiție în el va merita din plin. 🧡

Scrie-ne părerea ta sau întreabă-ne!

Toate commenturile sunt moderate înainte de a fi publicate